De ce ai nevoie pentru a iesi din tara cu copilul tau minor?

Fiindca se apropie sezonul concediilor de vara in care tot mai multa lume se orienteaza spre strainatate, m-am gandit sa vin in ajutorul vostru cu cateva informatii utile despre conditiile pe care trebuie sa le indepliniti la iesirea din tara cu copilul minor.

Am facut un rezumat al acestor conditii si le-am impartit pe mai multe categorii, astfel incat sa gasiti cat mai usor informatia care va intereseaza.

PRIMA CONDITIE: DEPUNEREA CERERII SI OBTINEREA PASAPORTULUI pentru minor

  • Minorul sub 14 ani are nevoie in primul rand de PASAPORT (simplu electronic, simplu temporar)! Certificatul de nastere NU ESTE DOCUMENT DE CALATORIE si asadar nu veti putea calatori cu acest act. Programarea pentru emiterea pasaportului se poate face online la adresa: https://epasapoarte.ro/. (In cazul in care aveti deja stabilita data excursiei si nu mai sunt locuri disponibile pentru programarea pasaportului decat foarte tarziu, va ajuta sa stiti ca exista posibilitatea sa va accepte si fara programare la finalul programului la serviciul de pasapoarte in eventualitatea in care nu se prezinta cineva care avea deja programare sau puteti incerca la servicul de pasapoarte din judetul invecinat). La depunerea cererilor care privesc eliberarea unui pasaport simplu electronic prezenta minorului este obligatorie! Daca doriti eliberarea unui pasaport simplu temporar, atunci nu este obligatorie prezenta, fiind posibila depunerea a doua fotografii color identice ale minorului, avand dimensiunile 3,5×4,5 cm, care se confirma in fata functionarului care primeste cererea de catre persoana care o formuleaza. Cererea de obtinere a pasaportului se depune la cererea ambilor parinti. Prin exceptie, aceasta se depune de catre parintele supravietuitor, de catre parintele care are autoritate exclusiva asupra minorului, stabilita prin hotarare judecatoreasca definitiva sau de catre reprezentantul legal al minorului. Este foarte important sa stiti ca in cazul in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la exprimarea acordului sau unul dintre parinti se afla in imposibilitatea de a-si exprima vointa, se poate obtine acest acord prin hotarare judecatoreasca, iar un avocat va poate ajuta cu aceste formalitati. IMPORTANT: In anumite cazuri expres prevazute de lege nu mai este necesar acordul celuilalt parinte la depunerea cererii de obtinere a pasaportului, respectiv, daca minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata ori sanatatea ii este pusa in pericol si nu exista timp pentru obtinerea acordului celuilalt parinte sau daca minorul trebuie sa se deplaseze in strainatate pentru a participa la concursuri oficiale sau studii.
  • Minorul peste 14 ani, depune cererea de obtinere a pasaportului personal, insa cu acordul ambilor parinti. In cazurile de exceptie, cand este vorba despre un parinte supravietuitor sau exista hotarare judecatoreasca de exercitare exclusiva a autoritatii parintesti ori dupa caz a fost numit un reprezentant legal, atunci minorul trebuie sa obtina acordul acestei persoane. IMPORTANT: In anumite cazuri expres prevazute de lege nu mai este necesar acordul celuilalt parinte la depunerea cererii de obtinere a pasaportului, respectiv, daca minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata ori sanatatea ii este pusa in pericol si nu exista timp pentru obtinerea acordului celuilalt parinte sau daca minorul trebuie sa se deplaseze in strainatate pentru a participa la concursuri oficiale sau studii.

A DOUA CONDITIE: ACTE NECESARE in functie de persoanele care il insotesc la iesirea din tara pe minor

  • Minorul insotit de ambii parinti sau de reprezentantii legali: copilul are nevoie doar de pasaport sau carte de identitate valabile
  • Minorul insotit doar de catre un singur parinte (sau reprezentant legal): a) pasaport sau carte de identitate valabile b) parintele insotitor prezinta o declaratie notariala a celuilalt parinte, din care rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul/statele de destinatie precum si cu privire la perioada acesteia. Prin exceptie, nu este necesara aceasta declaratie in cazul parintelui supravietuitor, fiind suficienta prezentarea certificatului de deces si nici in situatia in care exista hotarare judecatoreasca definitiva prin care se stabileste exercitarea autoritatii exclusive asupra minorului de catre parintele care il insoteste, fiind obligatorie prezentarea acesteia in original cu mentiunea definitiva. IMPORTANT: Declaratia notariala poate fi eliberata, in tara, la birourile notariale sau in strainatate, la misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei. Este recomandat sa rezolvati cu declaratia notariala din timp, daca parintele al carui acord este necesar se afla in strainatate, intrucat in anumite locatii dureaza destul de mult pana obtineti o programare la oficiul consular. De asemenea, aveti nevoie de aceasta declaratie in original, astfel incat sa bugetati si perioada de timp necesara ca acest act sa ajunga in posesia dumneavoastra.
  • Minorul insotit de un adult care NU este parinte lui sau reprezentatul legal: a) pasaport sau carte de identitate valabile b) adultul insotitor prezinta prezinta extrasul de cazier judiciar c) adultul insotitor prezinta si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui care are autoritatea exclusiva asupra minorului, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, care cuprinde acordul acestor cu privire la efectuarea calatoriei respective, statul/statele de destinatie, perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, datele de identitate ale insotitorului respectiv. IMPORTANT: In anumite cazuri expres prevazute de lege nu mai este necesar acordul celuilalt parinte la depunerea cererii de obtinere a pasaportului, respectiv, daca minorul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata ori sanatatea ii este pusa in pericol si nu exista timp pentru obtinerea acordului celuilalt parinte sau daca minorul trebuie sa se deplaseze in strainatate pentru a participa la concursuri oficiale sau studii.

ALTE ASPECTE IMPORTANTE:

  • Minorii care sunt cetateni romani, chiar daca au si o alta cetatenie si chiar daca prezinta pentru trecerea frontierei doar documente eliberate de catre autoritatile straine, li se aplica prevederile actelor normative cu privire la cetatii romani la iesirea din tara. Politia de Frontiera Romana solicita declaratii de acord de calatorie in straintate, atat copilului minor care poseda doar cetatenie romana, cat si celui care detine, pe langa cetatenia romana si cetatenia altui stat.
  • Hotararile judecatoresti prezentate trebuie sa cuprinda stampila instantei, in original. Hotararile pronuntate in strainatate trebuie sa indeplineasca conditiile prevazute de lege pentru recunoasterea si punerera in executare ( puteti obtine mai multe informatii despre procedura recunoasterii hotararilor din strainatate consultand un avocat). Hotararea pronuntata in strainatate care indeplineste conditiile pentru recunoastere, declaratia si procura speciala incheiate la autoritatile straine competente, trebuie sa fie insotite de o traducere legalizata.
  • Actele de stare civila ale cetatenilor romani eliberate de autoritati straine trebuie sa fie inscrise sau transcrise in registrele de stare civila, potrivit legii.

Pentru mai multe informatii, va sfatuiesc sa consultati urmatoarea pagina:

https://www.politiadefrontiera.ro/en/main/pg-conditii-de-iesire-din-tara-pentru-cetatenii-romani-minori-59.html.

Lasă un comentariu

Proiectează un site ca acesta, cu WordPress.com
Începe